Skatteetaten foreslår nå å avgrense avgiftsfritaket for utenriks sjøfart mot fiske- og fangstfartøy. Forslaget kommer som et svar på økende bekymring for at norske fiskefartøy omgår CO2-avgiften ved å ta omveier til utenlandske havner for å bunkre der heller enn hjemme i Norge.
Vi i MHService er dypt og grunnleggende uenige i CO2-avgiften, fordi det i praksis er begrenset hvilke alternative drivstoffer den havgående flåten kan velge. Dette blir dermed bare en fordyrende ordning for den norsk fiskeflåten – som drives etter et mer ressursbevarende regime enn de fleste andre land og dermed allerede er mer bærekraftig. Vi hadde derfor helst sett at avgiften blir avskaffet i sin helhet.
Utfordringen er at dersom politikerne opprettholder denne særnorske avgiften, gir det oss i MHService – og andre norske aktører som vi konkurrerer med – en svært urimelig konkurranseulempe overfor våre utenlandske konkurrenter. Det er ikke å komme fra at Skatteetatens forslag kan bidra til å utjevne forskjeller i fiskerinæringen, det er jo ikke alle fiskefartøyer som har mulighet til å gå utenriks for å bunkre.
Omveien til avgiftsfritak
Så hva er det egentlig Skattedirektoratet foreslår i sitt høringsnotat av 20. mars 2025? Det går i bunn og grunn ut på å endre særavgiftsforskriften § 4-4-1, gjennom å legge til et nytt fjerde ledd. Endringen vil gjøre at «fartøy av ethvert slag som er utstyrt for eller driver fiske og fangst» eksplisitt blir utelukket fra fritaket for CO2-avgift som skip i utenriksfart ellers nyter godt av.
Skattedirektoratet påpeker – ganske riktig – at «ren avgiftsmotivert fart til utenriks havn er ikke i samsvar med intensjonen til fritaket, og vil lede til økt utslepp av CO2.»
I 2025 er CO2-avgiften for mineralolje, naturgass og LPG til bruk i fiske og fangst i nære farvann henholdsvis 3,79 kr/liter, 2,8 kr/sm³ og 4,22 kr/kg. For fiske og fangst i fjerne farvann er det fra 2025 innført en redusert sats på henholdsvis 0,93 kr/liter, 0,70 kr/sm³ og 1,05 kr/kg, som er planlagt å øke over tid.
Forslaget kommer nå fordi Skattedirektoratet har forstått at dette skaper et økonomisk insentiv for fiskefartøy til å seile via utenlandske havner for å unngå avgift, og da særlig for fartøy som opererer i nære farvann.
Utenlandske bunkringsmuligheter består
Direktoratet har vurdert avgiftsreglene i viktige bunkringsland for norske havfiskefartøy som Danmark, Sverige, Storbritannia, Island og Færøyene. I Danmark er det nylig innført CO2-avgift for drivstoff til fiskefartøy, men med en kompensasjonsordning frem til 2029. Utenlandske fiskefartøy med utenriks havn som neste destinasjon, eller som skal operere i internasjonalt farvann, kan fortsatt bunkre avgiftsfritt.
Skatteetaten forventer at endringen vil ha liten praktisk betydning for registrerte avgiftspliktige, men at fiske- og fangstvirksomheter må betale avgift på drivstoff også når utenriksfart skjer som ledd i fisketokt. «Dette vil skape likestilling med aktører i same bransje som ikke har mulighet til å ta omveien til utlandet på veg til fiskefeltene», heter det i høringen.
Norge har etablert en CO2-kompensasjonsordning for fiskeflåten på 500 millioner kroner i 2025. Fartøy som går omvei til utlandet for å bunkre der, har ikke rett på denne kompensasjonen.